Soms komt je verlangen om te trouwen uit een totaal onverwachte hoek. Want een van jullie heeft niet lang meer te leven en jullie willen graag dat alles wettelijk goed geregeld is. Op zo’n moment is een spoedhuwelijk een mogelijkheid. Binnen 24 uur kun je dan het ja-woord aan elkaar geven. Bijvoorbeeld bij jullie thuis, in het ziekenhuis of in een hospice. Die locatie wordt dan gedurende de ceremonie een ‘Huis van de gemeente.’

Ik ben dankbaar dat ik op dat moment vanuit mijn rol als trouwambtenaar iets kan betekenen voor een echtpaar. Dan voel ik zo dat alles over verbinding en onvoorwaardelijke liefde gaat.
Vaak zijn deze ceremonies heel intiem, met weinig tekst. Dan komt het er echt op aan welke woorden ik kies.

Wil je hierover praten, neem dan contact met me op. Ik luister graag naar jullie wensen.

Om een spoedhuwelijk wettelijk te regelen moet je contact opnemen met de gemeente waar je woont. Laat hen weten dat je graag wilt dat ik jullie in de echt verbind.

flowers in vases and books on the table

Liefde houdt nooit op te bestaan. 

Trouwen als laatste wens


Het is 10 uur en mijn telefoon gaat. Het nummer op de display laat zien dat het een collega van burgerzaken is. Zij belt me als er een huwelijk met spoed gesloten moet worden, en dat is ook deze keer het geval. Het moet het liefst vandaag nog gebeuren omdat de bruid op heel korte termijn zal overlijden.

Ik neem direct contact op met de contactpersoon van het bruidspaar, luister naar het verhaal en samen bespreken we de vorm van een korte passende ceremonie.

In mij voel ik van alles en na het gesprek ga ik zitten, sluit mijn ogen en leg een boekje en een pen naast me neer. Vanuit de stilte zie ik de ceremonie steeds helderder voor me, er ontstaat een kort gedicht. Ik voel me rustig en gefocust.

In de middag stap ik op de fiets en rijd naar het huis van het echtpaar. De familie en de getuigen zijn er allemaal al. Kinderen en kleinkinderen, overal staan bloemen.

Voordat ik het huwelijk sluit vraag ik of er nog iemand iets wil zeggen en de bruid kijkt me direct aan. Ja, dat wil ze wel, heel graag zelfs. De woorden die ze daarna uitspreekt zijn zacht en prachtig. In de kamer is het muisstil geworden. De liefde vult de hele kamer. Ik zie rode wangen, tranen en ook ik word geraakt door dit moment vol liefde voor het leven en elkaar.

Na de ceremonie fiets ik in een heel langzaam tempo naar huis en bel met mijn lief om dit moment te kunnen delen. Ik moet huilen omdat deze ceremonies waarbij het einde in zicht is, zo gaan over het leven en het moment. Ik vind het een voorecht om dit soort ceremonies te begeleiden en te leiden. En weet zeker, liefde houdt nooit op te bestaan. 

ONTMOET MIJ

Ik luister graag naar jullie verhaal en maak daar een passend verhaal of ceremonie bij.

info@lindetenbroek.nl

SOCIAL