Waar begint een verhaal over een dierbare? Wat schrijf je, accentueer je en welk gevoel wil je uitdrukken/overdragen? Welke woorden kies je en welke laat je weg? Het zijn allemaal vragen waar je in een korte tijd antwoord op moet krijgen als er iemand is overleden. Soms weet je wat je wilt vertellen, maar er zijn ook veel dingen die geregeld moeten worden. De tijd is kort, te kort om diep in het verhaal te duiken. Terwijl dat is wat je eigenlijk wilt doen. Herinneringen ophalen, foto’s kijken, muziek luisteren en samen praten over gedeelde momenten. Op zo’n breekpunt in het leven is het goed om iemand naast je te hebben die kan helpen met het schrijven en vertellen van het verhaal bij het afscheid. Die de rode draad kan destilleren uit die momenten die over elkaar heen buitelen. Want misschien zag je het einde al aankomen, maar misschien ook helemaal niet. Jouw leven staat op zijn kop en vraagt nu om het nemen van belangrijke besluiten. Ik kan je helpen op deze momenten.

Er zijn zoveel verschillende manieren om afscheid te nemen van iemand, en een verhaal met dierbare herinneringen en soms niet gestelde vragen helpen om het afscheid, het rouwen en het eren van iemand plek te geven. Voor rouwen bestaat geen doorlooptijd en zeker geen vastgesteld draaiboek. Rouwen is diep persoonlijk en doen we allemaal op onze eigen manier. Als ceremonieel spreker begeleid ik de familie van iemand die is overleden. Luister ik naar de verschillende verhalen en stel vragen die anderen misschien niet zo gemakkelijk stellen. En met mijn grote warme hart voor het verbinden via taal kom ik bij jullie langs om vooral te luisteren en te bespreken hoe het verhaal verteld mag worden. Welke rituelen jullie belangrijk vinden. Welke gedichten, passages uit boeken of films plek mogen krijgen in de ceremonie. Welke muziek als onderlegger gebruikt mag worden. En schrijf ik een verhaal dat ik van tevoren met jullie deel. Zodat je weet wat er gezegd gaat worden en er geen dubbele verhalen zijn, die, hoe mooi ook, het geheel niet beter maken. Ik schrijf verhalen en gedichten. In het Nederlands, Engels en Frans. Vertel het verhaal, het levensverhaal terug van iemand waar jullie zoveel om geven. Creëer een ritueel op maat dat helemaal bij jullie past. Denk mee over de laatste woorden op de kaart en het prentje. En dat doe ik met hart en ziel. Voor jullie. Iedere keer opnieuw. 

Eenzame uitvaart


Een speciaal plekje in mijn hart hebben de mensen die zijn overleden en die geen nabestaanden hebben. Waar geen familie is die alles regelt, maar er een uitvaart vanuit de gemeente geregeld wordt. Voor hen maak ik een gedicht omdat ook zij recht hebben op een waardig afscheid. Ik speur naar aanknopingspunten en vind woorden voor een laatste groet.

Verhalen delen voordat je overgaat


Soms weet iemand dat hij of zij gaat overlijden. En zijn er vragen of verhalen die nog gedeeld mogen en willen worden voordat iemand gaat. Dingen die misschien lang verborgen zijn gebleven vanuit schaamte, schuld of ongemak. Dan kan een gesprek met iemand zoals ik verhelderend en rustgevend zijn. Iets delen met iemand die je niet kent is soms vele malen gemakkelijker dan het vertellen tegen mensen die je kent. Want ook hier geldt opnieuw, soms moet een buitenstaander die specifieke vraag stellen om het hele verhaal te ontvouwen, lucht te geven, boven tafel te krijgen. Het verhaal dat rust brengt in het familiesysteem, zodat misschien wel lang onopgeloste zaken, of geheimen, of schaamte eindelijk vrijgegeven kunnen worden. Want een ding weet ik zeker, en kan ik ook vanuit mijn eigen ervaring zeggen, als je deelt wat je op je hart hebt geeft dat rust. Dan kan de ander je zien in wie je (nog meer of ook) bent en kan een verbinding mogelijk hersteld worden. Daar help ik jullie graag bij. Luisteren is belangrijk. Ik bedoel luisteren met al mijn zintuigen en daar onbevooroordeeld bij aanwezig zijn.

Bel me als je wilt dat ik het afscheid woorden geef. En als jij de teksten schrijft en wilt dat ik met je meedenk en meeschrijf, dan kan dat ook.

Ik wist niet
dat stilte zo zou klinken
ik wist niet dat de hele wereld
doordraait, behalve wij
ik wist niet 
dat zon zo warm kon schijnen
en bloemen zonder water
zo sterk en stoer overeind blijven

Ik wist niet
dat stapvoets rijden
zo langzaam gaat
en dat linten aan een spiegel
onze verbintenis zouden zijn
naar de overkant

Even houden we onze adem in
herinneren, herdenken we jou
een blauwe ballon vliegt de lucht in
de letters op het spandoek wuiven je gedag
met zijn allen klappen we voor jou
voor de jouwen, de wereld
en voor ons

Ik wist niet
dat zo samen zijn
kon voelen als echt verbonden

ONTMOET MIJ

Ik luister graag naar jullie verhaal en maak daar een passend verhaal of ceremonie bij.

info@lindetenbroek.nl

SOCIAL